Финландското правителство обяви, че ще ограничи значително влизането на руски граждани

...
Финландското правителство обяви, че ще ограничи значително влизането на руски граждани
Коментари Харесай

Финландия забранява влизането на руски туристи

Финландското правителство обяви, че ще " ограничи доста влизането на съветски жители " през идващите дни, откакто към източната граница на страната стартира напор от руснаци поради започването на военна готовност в Русия.

" На тези, които пресичат границата единствено за туризъм, ще им бъде неразрешено да влизат ", съобщи през днешния ден външният министър Пека Хаависто пред кореспонденти.

Това се отнася както за руснаци, пътуващи с туристически визи, издадени от Финландия, по този начин и за туристически визи, издадени от всяка друга страна от Шенгенското пространство, сподели Хаависто.

Министърът акцентира, че решението ще бъде финализирано в " идващите дни ".

" Вярвам, че след решението на държавното управление кандидатстването ще може да стартира доста бързо ", сподели той.

Комитетът по външна политика и политика на сигурност към държавното управление също одобри новите туристически визи да бъдат лимитирани.

Като опрощение Финландия показва " сериозното увреждане на интернационалната си позиция ", за разлика от балтийските страни, които дефинират туризма от Русия като опасност за сигурността.

" Взехме за насочна точка практиката, основана от Шенгенската система, да се отхвърля влизане на съображение застрашаване на интернационалните връзки ", сподели Хаависто.

Броят на руснаците, влизащи във Финландия, се е удвоил - в четвъртък са влезнали повече от 6000 руснаци - откогато Москва разгласи готовност за войната в Украйна, съобщи в петък пред Агенция Франс Прес представител на граничната организация.

След облекчаването на рестриктивните мерки на Covid-19 през юли се следи и взрив на съветските туристи, както и възходящ отпор в Европа против допускането на съветски туристи, до момента в който войната в Украйна бушува.

В четвъртък министър-председателят Сана Марин съобщи, че " съветският туризъм и пътувания би трябвало да бъдат спрени, в това число директното прекосяване през Финландия ".

Финландия приканва за решение на Европейски Съюз за ограничение на визите за руснаци, само че в сряда Хаависто съобщи, че " не може да се подсигурява, че това ще се случи доста бързо ".

Балтийските страни Латвия, Естония и Литва, които граничат с Русия, към този момент стегнаха личните си визови правила, оставяйки Финландия като последната прилежаща на Русия страна в Европейски Съюз, през която могат да минават притежателите на шенгенски визи. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР